Blogia
TURCÓN - Ecologistas en acción

La noticia de los afectados por la ampliación del aeropuerto de Gran Canaria se publica en el periódico holandes: Hollandsenieuwe

La noticia de los afectados por la ampliación del aeropuerto de Gran Canaria se publica en el periódico holandes: Hollandsenieuwe

http://grancanaria.hollandsenieuwe.com/cgi-bin/sources/db.cgi?ID=2767&view_records=1&ww=on

Uitbreiding luchthaven Gando (Gran Canaria): 35.000 omwonenden gaan geluidshinder ondervinden
________________________________________
© Hans Camps, Nieuws. Verscheen op 11 augustus 2006.

De akoestische vervuiling, die zal ontstaan bij de toekomstige uitbreiding van de luchthaven Gando op Gran Canaria, zal “ongeveer 35.000 inwoners in Telde treffen”, zegt Alvaro Monzón, de secretaris van de milieubeweging Turcón, die een voorlichtingscampagne is gestart over deze polemiek.

Het merendeel van de bewoners van Las Puntillas, El Carrizal, Las Majoreras en Malfú, in de gemeente Ingenio; op het strand en in Urbanisaties Ojos de Garza, Tufia, Salinetas, Melenara, Taliarte en Playa del Hombre in de gemeente Telde, “hebben niet het geringste vermoeden wat hen boven het hoofd hangt”, laat Leonardo Valido - technicus in telecommunicatie - weten, die deelneemt aan dit voorlichtingsinitiatief.

In de conclusies van zijn studie, naar de impact van het geluid bij de uitbreiding van het vliegveld, kritiseert Valido het gebruik van de term “getroffenen”, want hij begrijpt, dat ondanks het gehele Zuidoosten van het eiland er last van zal gaan ondervinden, over het algemeen het idee heeft postgevat, dat alleen de omwonenden van Ojos de Garza, waarvan de huizen zullen worden onteigend, getroffen zullen worden en, dat zij de enigen zullen zijn, “die geschaad worden door deze infrastructuur.”

Volgens het Algemene Plan zal de derde start- en landingsbaan van de luchthaven Gando een lengte krijgen van 3.100 meter en deze komt op 1.100 meter verwijderd te liggen van de bestaande baan. Dit betekent, dat de vliegtuigen die men nu ziet vliegen boven open zee, boven de stranden zullen gaan overvliegen en, dat ze dit veel lager zullen doen, omdat ze dichter bij de woonkernen aan de kust van Telde zullen gaan landen; zo voegde Valido hier aan toe.

Daarom zal het geproduceerde geluid een bepaalde omvang hebben en, men laat dit zo ook zien in de geluidscurven van het betreffende Uitbreidingsplan. Bovendien, voegt de deskundige daar aan toe, houden dit in, dat er méér “getroffenen urbanisaties” zullen zijn, omdat - ondanks het feit, dat het Plan aangeeft, dat de betreffende gebieden niet bestemd kunnen worden voor woningbouw - men er op dit moment woonhuizen aan het bouwen is.

Valido merkt ook op, dat er meer zogenoemde “ te verwachten getroffenen” zullen zijn, dit wil zeggen, “die personen die momenteel hun hypotheek afsluiten en niet weten wat hen gaat overkomen.”

Toename van het aantal decibel
Volgens de geluidscurven die in het Plan genoemd worden en waar het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) naar verwijst op het moment van de inventarisatie van gezondheidsschade in de genoemde gebieden, noemt men plaatsen op die overdag te maken hebben met geluidsoverlast van meer dan 65 decibel en van 55 decibel ‘s nachts.

In dit geval, somt de technische ingenieur bijvoorbeeld op, dat men op het strand van Ojos de Garza overdag een geluidsniveau van 65 tot 75 decibel voorziet en van 60 tot 70 decibel ‘s nachts en in Ojos de Garza zélf, van 60 tot 70 overdag en tussen de 55 en 65 ‘s nachts.

Valido brengt manifestaties tegen uitbreidingen van andere vliegvelden in herinnering, zoals dat van El Prat in Barcelona, waar de Gavá-wijk op 3 kilometer verwijderd ligt, net zoals de Belvis-wijk in Madrid bij de nieuwe terminal van Barajas, terwijl het uiterste zuideinde van de aan te leggen baan op het vliegveld van Gran Canaria, Carrizal op een afstand van 2.600 meter ligt en Salinetas op 2.800 meter.

“Zodoende zijn de condities slechter,dan die in Madrid of Barcelona”, oppert Valido, die benadrukt, dat op deze luchthaven, “vliegtuigen niet kunnen uitwijken, om zodoende minder geluidsoverlast te veroorzaken”, omdat er momenteel in het uitbreidingsplan “geen oplossingen” staan opgenomen om geluidsoverlast te voorkomen.

De voornaamste effecten van het geluid zullen o.a. zijn: verstoringen van de nachtrust, verlies van gehoor en daling van de waarde van onroerend goed, evenals storingen in de communicatie, zo bevestigde Valido.

Op zijn beurt, houdt Turcón vol , dat de bestaande capaciteit van de luchthaven voldoende is, om de te verwachten toename van het vliegverkeer op te vangen en kritiseert daarom ook de “ ernstige milieu-effecten” voor het Zuidoosten van Gran Canaria.
Lees ook:
• AENA begint met projectaanvraag tweede start- en landingsbaan vliegveld Gando 28-3-'06
• Derde start- en landingsbaan vliegveld Gando in 2015 operationeel 10-1-'06
• voorfincanciering Variante de Gando 4-1-'06
• AENA zet vaart achter uitbreiding vliegveld Gran Canaria 18-12-'04
________________________________________
Goedkope appartementen op Gran Canaria
________________________________________
Als jij iets te melden hebt over dit artikel, als je bijvoorbeeld je persoonlijke ervaring zou willen delen, dan vinden wij dat erg leuk! Zo wordt de site nog meer een goede bron van informatie voor alle bezoekers. Dus... Plaats je reactie
________________________________________

0 comentarios